Corona: Groepsgrootte terug naar 4

Met ingang van 15 oktober gelden nieuwe regels voor het fietsen in groeps- en clubverband. Hoofdpunten zijn, dat de groepsgrootte maximaal 4 personen mag zijn en dat je ook tijdens het fietsen 1,5 meter afstand moet houden. Dus niet naast elkaar en niet wiel tegen wiel.

We nemen wederom het protocol van de NTFU over. Zij schrijven hierover:

Mag ik nog in een groep fietsen?
Ja, dat mag, maar het kabinet stelt wel een maximum aan de groepsgrootte. Je mag nog met een groepje van maximaal vier mensen – inclusief jezelf – fietsen. Let er bovendien goed op dat als je samen fietst, je onderling 1,5 meter afstand tot elkaar houdt. Ook dat is een van de verscherpte maatregelen die sinds 14 oktober weer gelden voor sporters. Daarnaast geldt ook nog steeds de basisregel: minimaal 1,5 meter afstand houden tot andere weggebruikers. Dus: óók bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt, bewaar je afstand en mag je met niet meer dan 4 personen bij elkaar staan.

Hoe houd je als wielrenner 1,5 meter afstand tot elkaar tijdens het fietsen?
Als wielrenner ben je gewend om vlak naast elkaar of dicht op elkaars wiel te fietsen. Afstand houden tot elkaar lijkt dan bijna onmogelijk. Toch doen we een beroep op de zelfbeheersing van elke wielersporter: respecteer de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen, óók als je samen fietst. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Het zal even wennen zijn om niet uit de wind te kunnen fietsen, maar zie het als een goede training: uiteindelijk word je er sterker door.
Vind je het toch te risicovol om samen te fietsen of vind je het lastig om afstand te houden? Maak dan solo je kilometers.

Mag mijn vereniging nog clubritten organiseren?
Ja, dat mag, mits de groep uit maximaal 4 personen bestaat. Laat bijvoorbeeld groepjes van maximaal 4 personen starten vanaf twee locaties, met telkens 10 minuten ertussen. Bespreek vooraf goed de route en maak duidelijke afspraken over hoe je als groep rijdt. Bijvoorbeeld uitsluitend in een lint of over brede, autoluwe wegen. En ook voor vertrek, bij terugkomst of bij pech onderweg geldt: alle leden houden 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen.

Het bestuur vertrouwt erop, dat alle leden zich aan deze regels zullen houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *