Karel en Gerard rijden de 40e!

Op Pinkstermaandag hebben Karel en Gerard hun 40e Fietselfstedentocht uitgereden. Een prestatie van formaat!

Voor Gerard was het zijn laatste Fietselfstedentocht, Karel is voornemens om door te gaan naar de 50.

Al meer dan honderd jaar wordt op Pinkstermaandag de Fietselfstedentocht verreden.
De eerste Fietselfstedentocht is in 1912 georganiseerd. Vanaf 1947 kunnen deelnemers de tocht ieder jaar fietsen. Deze 235 kilometer lange toertocht langs de elf Friese steden, start en finisht traditiegetrouw in Bolsward.

 

De deelnemers, in totaal 15.000 fietsers, starten in 23 verschillende groepen, ‘s morgens tussen 5 en 8 uur in het centrum van Bolsward. Iedere acht minuten start er een groep met ongeveer 650 deelnemers. Om de tocht te volbrengen moeten de deelnemers vijftien stempels bij verschillende posten halen en uiterlijk om 24.00 uur bij de laatste finishcontrole in Bolsward zijn.

Dit jaar hadden ruim 28.000 mensen zich ingeschreven en 15.000 daarvan kregen na de Paasdagen hun startkaart toegezonden. De Friese Commissaris van de Koning Arno Brok loste om 5 uur het startschot voor de eerste groep.

Met droog weer en een flinke wind was het een mooie en uitdagende tocht. Bij aankomst in Bolsward werd de heren extra in het zonnetje gezet door Ad en Annemarie. Bijzondere dank aan Ad voor het maken van de foto’s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karel is wat vroeger gefinisht dan Gerard. Helaas is van zijn aankomst geen fotomateriaal beschikbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *